Kemik suyunun faydaları;
1-bağlarırsak geçirgenliğini azaltır.
Kemik suyundaki jelatin sızıntılı bağırsağı iyileştirir. Sindirim sistemi mukazasına ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.Yeterince parçalanmamış proteinlerin kana geçmesini engellemiş olur.
2-Kemik oluşumu, büyümesi ve tamiratını destekler.
İçeriğindeki kalsiyum,magnezyum ve fosfor ile bunu yapar.
3-İnflamasyon ile savaşır.
İçeriğindeki anti inflamatuar amino asitler,glisin ve proline çok yüksektir.
4-Grip ve benzeri soğuk algınlığı enfeksiyonlarıyla savaşır.
5-Eklem ağrısı ve iltihabı önler.
İçeriğindeki glukozamin,kolajen dokuların artmasını büyümesini teşvik eder.
6-Cilt, saç ve tırnak sağlığında etkilidir.
Kemik suyu içindeki kolajen ve jelatin saç büyümesini destek sunar. Saç tellerini ve deriyi canlandırır.
8-Mineral takviyesi almaktan daha organik,etkin ve ucuzdur.
9-Uykuyu düzene sokar ve zihni sakinleştirir.
10-basit hazırlanır ve yiyeceklere lezzet verir.
Kemik suyu tarifi
Malzemeler
İstediğiniz oranda koyun kemiği,İçme suyu,
Ev yapımı elma sirkesi,
Taze baharatlar (biberiye, kekik, defne yaprağı, ada çayı, rezene, kereviz sapı vs...)
Tane karabiber,
Kaya tuzu
Yapılışı
Kemik alırken tercihinizi daha çok ilikli kemik yönünde kullanın ve mümkün olduğunca büyükbaş kemiklerini kullanmayın. Malum büyük baş hayvancılıkta antibiyotik ve GDO lu yem kullanımı çok yaygın.Kemiklerin üzerini 4-5 parmak örtecek kadar su doldurup bir taşım kaynamaya bırakın. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta tencere suyun değil kemiklerin çoğunlukta olması.
Kaynayan tenceredeki suyu dikkatlice lavaboya tamamen süzgeçten geçirin. Süzerken suyun üzerinde biriken kefinin de atıldığına dikkat edin. Kemiklerin üzerine tekrar 4-5 parmak geçecek şekilde su ilave edin. İlave edilen suyun sıcak olması gerekmiyor.
Bu aşamada sevmiş olduğiniz taze otları, bir tatlı kaşığı kadar tane karabiberi tencereye ilave edin. Yarım çay bardağı ev yapımı organik fermente elma sirkesi de katıp tencerenin kapağını kapatın.
Ben kemik suyunu düdüklü tencerede yapıyorum ve iyi kalite düdüklü tencerede çok kısık ateşte 2 saat pişiriyorum. Normal tencerede bu süre en az 6 saate kadar çıkmalı ve ne olursa olsun tencerenin altı çok kısık ateşte olmalı.
Pişen kemik suyuna kafi miktarda tuzunu atın ve tuzu mutlaka pişince ilave edin. Biraz ılıyınca dikkatlice süzgeçten geçirin. Süzgecin üstünde kalan kısmı sakın çöpe atmayın, sokak hayvanlarına verilmek üzere kenara ayırın.
Kemik suyu oda ısısına gelince buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Ertesi gün jöle kıvamına gelen kemik suyunu uygun porsiyonlarda, uygun kaplara alarak dondurucuya kaldırın ve her yiyecek için bir porsiyon çıkararak kullanın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder